1. Kamer van Koophandel

Het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel is lang niet in alle gevallen verplicht. Uitzonderingen in de vorm van bijvoorbeeld een huisarts of discotheek daargelaten. Stel nou dat jij wilt starten met het ondernemen als huiskapper, styliste, schrijver of partyplanner. Officieel zul je jezelf dan moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer deze inschrijving compleet is, kom je dichterbij de starterslening. 

Wanneer je als starter merkt dat je meer tijd nodig hebt voor het schrijven van een gefundeerd ondernemingsplan, je klanten bekenden zijn of dat je het allemaal gewoon als hobby ziet is het raadzaam om te wachten met een inschrijving. Je kunt namelijk eerst de nodige ervaring opdoen om er zodoende achter te komen of het ondernemerschap daadwerkelijk iets voor jou is.

Het uiteindelijke inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zodoende iets waar je zelf de nodige invloed op hebt. Dit doe je namelijk pas zodra je er van overtuigd bent dat je zelf ondernemer wilt gaan worden. Tot die tijd kun je in alle rust werken aan het ‘finetunen’ van je onderneming en het verder kennismaken met het fenomeen ondernemen.

2. De Belastingdienst

De Belastingdienst. Niet bepaald de beste vriend van de doorsnee ondernemer. In veel gevallen vormt de Belastingdienst, vanwege haar strenge regels, ook echt als barrière. Zo kun je als starter pas ondernemer worden zodra blijkt dat zaken als de boekhouding volledig op orde zijn en wanneer bijvoorbeeld een urencriterium wordt behaald. Verder brengt het ondernemer worden geen enkel nadeel met zich mee dat toe te wijzen valt aan de Belastingdienst. Het blijft namelijk beperkt tot enkel en alleen extra administratie die eenvoudig uit te besteden is aan een vriendelijke administrateur.

De bijkomende administratie is eenvoudig bij te houden door een boekhouder. Startende ondernemers overschatten dit met enige regelmaat. Wanneer je nadrukkelijk actief bent en veel geld verdient met een hobby is het jouw verplichting om dit te vermelden bij de Belastingdienst. Dit wordt op de Belastingaangifte voor particulieren opgegeven middels “Inkomen uit overige werkzaamheden”. Benieuwd wat je als ondernemer nog meer moet weten over de belastingdienst? Klik hier!

Ziet de Belastingdienst jouw niet langer als starter, maar echt als ondernemer? Dan profiteer je met name van belasting voordelen. Deze voordelen zullen ondervonden worden zodra aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Enkele vormen van belastingvoordelen die ondernemers kunnen ervaren zijn goedkopere zakelijke kosten en een hogere belastingvrije voet.

3. Vergunningen & diploma's

Voorheen moest je in het bezit zijn van een specifiek diploma alvorens je ondernemer kon worden. Vandaag de dag is dit enkel en alleen nog geldig in zeer specifieke branches. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beginnen van een slagerij. Hier zijn logischerwijs de nodige vergunningen voor nodig. Dit om te voorkomen dat ieder willekeurig persoon besluit een varken te slachten en vervolgens te vermelden dat hij of zij slager is. Ook het werken met gevaarlijke grondstoffen dient gepaard te gaan met de nodige vergunningen. Echter geldt dat binnen de meeste branches geen overige diploma’s, vergunning of certificaten benodigd zijn. Iedereen mag en kan zodoende starten met ondernemen.

Wat is er nodig om vanuit starter een ondernemer te worden?

Om van starter naar ondernemer te gaan zijn er enkele te nemen stappen die eerst afgerond dienen te worden. Als starter is het met name belangrijk inzicht te krijgen in de psychologische aspecten van het ondernemerschap. Wanneer je besluit een onderneming te starten zul je ervaren dat er de nodige zaken op je af komen. Zo zal met enige regelmaat je doorzettingsvermogen op de proef gesteld worden en krijg je veelvuldig te maken met het belang van goede keuzes maken. Ook dien je als ondernemer om te kunnen gaan met tegenslagen. Dit zijn zomaar wat voorbeelden die het succes van jou als ondernemer voor een groot deel beïnvloeden en bepalen. Vergeet ook niet het nut van een starterslening. Hiermee kun je een profiteren van een 'boost' gedurende de oprichting van je onderneming.

Daarnaast kunnen zaken die je als ondernemer niet geheel, eenvoudig worden uitbesteedt. Zo kan een verkoper in dienst genomen worden wanneer je niet goed bent in het verkopen en kun je financiële zaken uitbesteden aan een (online) boekhouder. Echter valt niet alles uit te besteden. Het karakter van een ondernemer bepaalt ook voor een groot deel het succes van de onderneming. Onderschat als startende ondernemer niet het belang van deze bijkomende zaken.

Contact

E [email protected]